ev trader nl

Kosten Elektrisch Rijden

De ontwikkelingen wijzen uit dat het rijden op fossiele brandstof steeds minder algemeen wordt. Autofabrikanten stoppen zelfs met het afleveren van nieuwe modellen met een benzine – of dieselmotor.Wat het goede moment is om over te stappen op een 100% elektrische of plugin – hybride auto is lastig te bepalen. Is dat alleen een kostenoverweging of speelt het milieuaspect direct al een zwaardere rol. Onderstaand een aantal overwegingen die bij de beslissing kunnen meehelpen.

Aanschafprijs EV is hoger

De productietechnieken van elektrische auto’s zijn nog in ontwikkeling. Daarnaast zijn de productieaantallen op het ogenblik nog laag. Daarom kost een elektrische auto nu nog vaak meer dan een vergelijkbare auto die rijdt op fossiele brandstof. Ook de ontwikkeling van de batterij en het winnen van lithium zorgt nog voor hogere kosten. Dit zal in de komende tijd anders worden daar de verbetering van de batterij techniek zich snel verder ontwikkelt en de vraag voor accu’s sterk blijft toe nemen, waardoor elektrische auto’s steeds betaalbaarder zullen worden.

 

Kosten Elektrisch Rijden
Kosten Elektrisch Rijden

Gebruikkosten van EV is lager

De totale gebruikskosten over de complete gebruiksduur is lager omdat de elektrische auto lagere energiekosten heeft. Een elektrische auto vergt bovendien ook minder onderhoud: minder bewegende delen en dus minder slijtage. Ook profiteren eigenaren van elektrische auto’s van (tijdelijke) fiscale voordelen: lagere MRB (motorrijtuigenbelasting) en lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen).

EV heeft minder onderhoud

Een elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor. Hierdoor zijn er minder slijtagedelen en hoeft er bijvoorbeeld geen olie ververst te worden. Een elektrische auto heeft ook geen koppeling en uitlaat dus dat kan ook niet defect gaan. Verder slijten de remmen van een elektrische auto minder snel. Al deze onderdelen hoeven dus niet of minder snel vervangen te worden – en dat scheelt nogal in de kosten.

Elektrisch autokosten berekenen

Op de website ‘Voertuigkosten’ staat een handige kostencalculator.

Fiscale voordelen en subsidies

 

EV-Nieuws