ev trader nl

Overweeg je een elektrische auto aan te schaffen?

Dit is wat je moet weten:

ONTHOU DEZE TERMEN

Handig bij zoeken en vergelijken

Naast de gebruikelijke aandachtspunten, die je voor vrijwel voor alle auto’s tegenkomt, zoals het aantal deuren, type carrosserie, heb je voor een elektrische auto een aantal specifieke punten die alleen voor dit soort auto’s geldt en waar je op moet letten. Deze zijn belangrijk om de juiste keuze te maken.

01. Actieradius /Bereik

Hoe ver je kunt rijden op een vol opgeladen accu/batterij. Veelal wordt dit vanuit de fabriek opgegeven en uitgedrukt in kilometers.

02. Verbruik/ Efficiëntie

Dat is het aantal kilometer dat per energiehoeveelheid gereden kan worden. Bij een elektrisch voertuig wordt het verbruik uitgedrukt in het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te kunnen rijden. Dit wordt dus uitgedrukt in kWh/km.

03. Accu capaciteit

Hoe hoger de capaciteit van de accu hoe verder je met een volgeladen accu kunt rijden. Dit hangt natuurlijk ook af van rijgedrag en zwaarte auto, net zoals met fossiele brandstof.

04. C02 uitstoot

CO2-uitstoot of CO2-emissie is het vrijkomen van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer. CO2-uitstoot vindt plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Uitgedrukt in g/km. Dit is dus niet van toepassing op een elektrische auto, maar wel belangrijk om te weten dat je dit dus niet uitstoot en een elektrische auto om die reden een goede keuze is.

05. Laadaansluiting

Type 1 (Yazaki – SAE J1772) Alleen nog tweedehands. Type 2 (Mennekes – IEC 62196) Alle nieuwe volledig elektrische auto’s in EU,

06. Regeneratief remmen

Dit is het vertragen van het voertuig door het (rem)pedaal los te laten/ rempedaal in te drukken. De auto laad met regeneratief remmen dan automatisch op. De remschijven worden amper tot niet gebruikt. Daarom is er aan een 100% elektrische auto veel minder onderhoud aan de remmen.

07. Lithium-Ion batterij

Het type oplaadbare batterij dat het meest wordt gebruikt in elektrische auto’s.

08.Zero-emissie
Omdat een elektrische auto geen uitlaat heeft en geen schadelijke stoffen uitstoot, wordt er ook wel gezegd dat een elektrische auto zero emissie heeft, oftewel geen uitstoot.

EV-Nieuws